Főoldal‎ > ‎

4. Szakirodalom

Hívják bibliográfiának, irodalomjegyzéknek, szakirodalomnak, hivatkozások jegyzékének, ugyanazt jelenti: azoknak a forrásoknak az abc rend szerinti felsorolása, amelyekre a szakdolgozatban hivatkozik a szakdolgozat írója.
Összeállítása nagy odafigyelést és körültekintést igénylő munka. Ugyanis ha jó a forrásjegyzéket, az adatbázisod, könnyen megírható a szakdolgozat. A szakirodalom kiválogatásánál érdemes néhány szempontot szem előtt tartanod.

• Ha túl sok a szakirodalom, akkor azok olvasásával jelentős időt kell eltölteni. Ha túl kevés, nincs kellő anyagod. Ezért érdemes fejezetenként három-négy szakirodalomra hagyatkozni. Tudatosítsd, hogy melyik fejezetben miről akarsz írni, és ez alapján keress szakirodalmat! Példa: fejezetcímed a bulvárlapok térhódítása Magyarországon. Elsősorban sajtótörténeti szakirodalmakat kell keresned. Kulcsszavak: bulvárlapok, bulvárlapok kialakulása, sajtótörténet, bulvárlapok példányszáma. Ha e kulcsszavakra találtál szakirodalmat – folyóiratbeli cikket, könyvet, internetes szakirodalmat, adatokat –, akkor válaszd ki azt a párat, amelyek kiegészítik egymást. Ezek alapján ki tudod dolgozni a fejezetet.
• Egy-egy szakdolgozathoz minimum 15, maximum 25-30 szakirodalom szükséges. Témafüggő a mennyiség, hiszen ha valakinek olyan a témája, amelyikben sok statisztikai adat szerepel, annak több forrásra van szüksége.
• A jó irodalomjegyzék ismérve, hogy szerepelnek benne könyvek, elsősorban szakkönyvek, folyóirat és újságcikkek, internetes források, valamint statisztikai adatok forrásai.
• Mit lehet tenni, ha kevés a szakirodalom, netán nem tudsz hozzáférni? Keress olyan szaktekintélyt, aki a témád szempontjából releváns, és kérd fel interjúra! Írj össze – mint egy újságíró – 10-20 kérdést. Kérj az interjúalanytól személyes találkozót, mondd el neki, hogy interjút készítenél vele szakdolgozatodhoz, mert kompetensnek tartod és megtisztelne, ha 30-60 percet rád szánna. Ha erre nem hajlandó, kérdezd meg, e-mailben válaszolna-e a kérdéseidre. Ha erre sem, keress más szaktekintélyt. Hidd el, három-négy közül egy biztosan akad, aki segít! Az elkészült interjút tedd a dolgozatod Mellékletek fejezetébe, és dolgozatod vonatkozó részeiben hivatkozz rá, mint a többi forrásra!
Ha saját szakdolgozatodhoz szeretnél pár tuti könyvet, írd meg a szakdolgozatod konkrét címét és témáját, és összeállítunk Neked egy könyvlistát, amelyet pár nap múlva e-mailben elküldünk. Címünk:szakdolgozatikonzultacio@gmail.com .